Како гледаат далтонистите

Луѓето кои страдаат од Далтонизам, односно не поседуваат способност за распознавање на боите, светот го гледаат сосема поинаку од останатите. Далтонизмот кај мажите се јавува 1 во 10, додека кај жените оваа болест е поретка.

Далтонистите зеленото светло на семафорот го гледаат бело. Доколку имате ваков пријател сигурно му досаѓате со прашањата од типот: „А ова каква боја, а ова, а ова?“

Екипата од „BuzzFeed“ направи интересно видео во кое далтонистите објаснуваат како го гледаат светот.