Најголемата мистерија во воздухопловството

Amelia Earhart била жена феминистка, пилот и станувала една од жените кои имале најголемо влијание во западниот свет.

amelia_earhart_1928
Таа заедно со нејзиниот навигатор Fred Noonan трганала на лет околу светот. Со тоа ќе станела првата жена која направила таков подвиг. Овој настан се случувал во 1937 година. Сигналот и се губи на Хауланд островот во пацификот, или поточно во тој дел. Напорите за спасување започнуваат еден час по губењето на сигналот, но се апсолутно залудни.
Според последните податоци остатоци на авионот пред неколку години биле најдени околу овој остров, но никакви остатоци кои наговестуваат дека патниците се спасиле нема. Теориите за заговор велат дека е можно Амелија и нејзиниот навигатор животот да го поминале како бродоломници на овој остров.
Овој настан според многумина е најголемата мистерија во воздухопловството. Секако не поради бројот на жртви, туку поради личноста која била вмешана и поради митовите кои се проткаени околу неа.
Да се надеваме дека мистеријата околу Малезискиот лет ќе биде решена наскоро и нема да стане ваков мит.