Најголемите Бизарни настани во светот на парите

Се чини дека парите се едни од работите кои ги земаме здраво за готово. Тие се всушност дел од нашето секојдневие. Секој ден одиме на работа и нормално секој месец очекуваме да ни биде платено за трудот. Нормално, не се сомневаме дека парите ќе ни ги примат кога ќе пазариме во продавница или кога ќе купуваме било што на било кое место. Сепак низ годиниве се случувале страшни работи кои вреди да не се заборават.

Што се случува кога работите ќе тргнат наопаку:

1. Инфлацијата од 13,600,000,000,000,000% во Унгарија

– Горната бројка е точна и веруваме дека не знаете да ја прочитате. Верувајте ретко кој тоа би го погодил. Замислите дека на сабајле одите да си купите бурек во локалната пекара. Но, сте го заборавиле новчаникот. Додека се враќате цената на бурекот поскапела два пати. Додека дошло време за ручек цената на бурекот е поскапена пет пати. Ова било реалност за Унгарците во 1945 година. Цените се дуплирале на секои 15 часа. По поразот во првата светка војна Унгарците биле приморани да враќаат големи отштети. Големата депресија и неодговорнаста на нивната влада ја довело нацијата до тотален пропаст. Државата не се опоравила се до воведувањето на форинтата.

01.1

2. Немам Ситно – проблеми со кусурот во Аргетина

– На секој од нас му се случило да му кажат немам ситно. Тоа не е нешто страшно. Нормално докулку ви се случува ретко. Е сега замислите дека никој нема да има ситно! Одите да си купите чоколадо во продавница што чини 60 денари и за кусурот добивате лижавчиња. Пред само неколку години во Аргетина се случува ваква бизарна ситуација. Никаде не можело да се најдат ситни пари. Она што е најинтересно е дека владата упорно ковала ситни пари, но тие како да пропаѓале во земја, па така се создал црн пазар за купување на ковани пари. Сепак најапсурдно е тоа што и ден денеска не постои објаснување како дошло до ваквата ситуација.

02

3. Британскиот Брод со пари

– Замислите дека доаѓате дома и во вашето поштенско сандаче наоѓате плик полн со пари. Навистина убаво, ќе можете да си купите што сакате. Се јавувате кај вашите пријатели да се пофалите, но и тие ви кажуваат дека добиле таков плик. Вашата сопруга се враќа од работа и ви се фали дека на улица нашла полно пари. Веќе погодувате дека ваквото сценарио било вистинско. Во 1775 година се водела борба во САД за ослободување од британските колонии. Тогаш како и сега, интересно, се печателе пари без покритие. Револуционерите во обид монетарно да се осамостојат, печателе пари. Свои пари. Сепак британците ангажирале печатарска преса инсталирана на брод. Печателе одлични копии и ги делеле на континентот. Историјата покажала дека тоа не им помогнало да ја задржат Америка под своја контрола.

03