Рубикова коцка

Полни 40 години. Речиси не постои човек што не дошол до контакт со оваа, ајде да речеме играчка, иако е многу повеќе од тоа. Поточно, велат дека најмалку еден од седум луѓе на планетава пробале да ја наредат коцката така како што треба. Веројатно голем број никогаш не успеале.

Ерно Рубик во 1974 година ја измислил таканаречената магична коцка, тоа било нејзиното прво име. Пробал да најде партнер, но во тоа време не можел да го најде во Унгарија, земјата во која владеел советскиот комунизам или социјализам сеедно. Успева да најде партнер во гигантот Идеал и коцката се продава во САД под името Рубикова коцка. 40 години подоцна оваа коцка се уште се продава по продавниците, а досега се продадени неверојатни 350 милиони

03