Сувенири од познатите филмови – замена за пари!

Зошто одредена слика постигнува огромни цени? Дали е подобро да се поседува ретка слика од Пикасо или од Ван Гог, наместо да се има кеш? Секако дека со парите може да го купите тоа што го сакате веднаш, но верувајте дека одредени предмети некогаш вредат многу повеќе од злато.
Луѓето едноставно се спремни да платат многу повеќе отколку што некои работи физички вредат затоа што тие се ограничени или едноставно имаат некоја сентиментална вредност за нив.
Во прилог еве неколку такви работи за кои на аукција некои колекционери платите многу пари. Погледнете колку:

Белото одело од полиестер на Траволта:
1
Можеби погодувате, се работи за филмот Saturday night fever. Ова одело од полиестер на аукција во далечната 1995 година за неверојатни 145.500 долари

Пијаното од филмот Казабланка:
2-564x380

Во 1942 година беше продено за 154.000 долари. И еве зошто некогаш ваквите работи вредат повеќе од злато…..Во 2012 година истото пијано беше продено за 602.000 долари. За ваквите работи многу тешко може да дознаете кој бил купецот, но за ова се шпекулираше дека тоа бил актерот Леонардо Ди Каприо.

Фустанот од филмот „Појадок кај Тифани“:

3
Фустанот на Мерелин Монро:

 

4

Сигурно ја знаете сцената кога вентилацијата и го подигнува фустанот на оваа култна икона на Холивуд. Но веруваме дека не сте знаеле дека оној кој го поседува, за него платил 4,6 милиони долари.