Активности кои полека нè убиваат!

Сите сакаме да биде здрави, да живееме подолго и поквалитетно. Сепак модерното време колку што носи предости, толку носи и негативно работи. Одредени активности кои ги правиме на долг рок може доста да ни наштетат. За жал некои работи ги правиме постојано и без да забележуваме ни влијаат на нашето здравје. Секако дека не сме во можност тотално да ги исфрлиме, но мора да се обидуваме да влијаеме барем на еден дел од нив.

Еве ги работите кои според истражувањата влијаат негативно на нашиот животен век:

Прекумерно седење
stol-460x272

Големите периоди на неативност може да бидат многу болни за нашиот организам. Знаеме дека тоа е многу тешко, посебно за оние кои канцелариска работа, но доколку го сведете седењето на помалку од три часа дневно ќе додадете до три години на вашиот животен век

Премногу спиење
sleep-learning1
Пресметано е дека луѓето кои поминуваат околу девет часа во спиење имаат 41% поголема шанса да добијат срцев удар , од оние кои спијат нормално или седум до осум часа

Гледање во екран
televizor-564x360
Една од болестите на модерното време. Проблем кој е изразен кај било која возраст. Големата изложеност на екранот, значи и 113% поголема шанса да добиете срцев удар

Недостаток на хумор
065365_show_us_your_smile-564x372
Смеењето го подобрува имунолошкиот систем, го намалува стресот и емоционално ве празни. Згора на тоа помага во горењето на калории. Најдете време за повеќе смеење, нема да штети.

Немање доволно секс
1375404038000-sex-sells-1308012041_4_3-534x400
Пред се сексот гори калории, а притоа не мора да правите некои мачни работи како трчање или вежбање. Дополнително, истражувањата на Дјук Универзитетот покажале дека жените кои имаат редовен секс живеат осум години подолго.