Ајфон – глобална валута

Популарноста на Епл без дилема достигна планетрални размери. Веројатно не постои ќоше на светот во кое не чуле за ајфон. Американците ја имаат таа среќа да имаат веројатно најефтини ајфони во светот. Па така забележан е зголемен тренд на купување на таканаречени отклучени ајфони кои потоа може да се користат на други места во светот. Инаку такво нешто е забрането. Секако поради царините крајните цените во разни држави значително варираат. Интересно е што во некои продавници во САД кога ќе купите нов телефон кој сакате да е отклучен Ве прашуваат – а колку сакате?
Инаку во САД цената на ајфон 5с со 32 ГБ меморија е нешто над 800 долари, во Италија се продава за 1.130 долари, додека најскап во светот е во Јордан и е повеќе од 1.600 долари. Телефонот кај нас е 880 долари меѓутоа со склучување на договор со оператор